Élesd, Sólyomkővár, Szarvas – Közösen a katasztrófák ellen

Befejezéséhez közeledik az az uniós támogatással megvalósuló, román-magyar Interreg-projekt, melynek célja a határ menti régiókban élők biztonságának növelése és az esetlegesen bekövetkező természeti csapások negatív társadalmi, gazdasági és környezeti hatásainak csökkentése.

A ROHU48 DIRCESS „Határ menti katasztrófahelyzetek kezelését célzó integrált válaszrendszerek kapacitásfejlesztése” című projektben a romániai Élesd és Sólyomkővár települések mellett a Békés megyei Szarvas önkormányzata is részt vesz.

Az „Interreg V-A Románia-Magyarország Program” keretében megvalósuló projekt részleteiről Babák Mihályt, Szarvas polgármesterét kérdeztük.

Babák Mihály, Szarvas, 20200705
Babák Mihály, Szarvas polgármestere. Fotó: Lipták Judit

– Mekkora összeget fordíthattak a határ menti területeken élők biztonságának növelésére a 2019. október 1-jén megkezdett és 2021. június 30-án záruló program keretében?

– A projekt összköltségvetése 485 400 euró, melyből Élesd 225 000 eurót, Sólyomkővár 110 400 eurót, Szarvas pedig 150 000 eurót fordíthatott a kitűzött célok megvalósítására. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kapott támogatás összege csaknem 400 000 euró (82,31 %), ez egészül ki a hazai társfinanszírozási támogatás összegével a határ mindkét oldalán.

 

Csatornavizsgáló kamera, 20210621
Csatornavizsgáló kamera
– Tekintsük át röviden, milyen feladatokat vállalt a három település önkormányzata!

– A vezető kedvezményezett, Élesd Város Önkormányzata vállalta a katasztrófa- és kockázatkezelési közös stratégia kidolgozását és ennek CD-n való megírását, közös események, találkozók, tematikus konferenciák megszervezését, egy brossúra megjelentetését, valamint a katasztrófavédelemhez szükséges eszközök (katonai sátrak, ágyak, matracok, generátorok, szivattyúk, felfújtható gátak stb.) beszerzését. Sólyomkővár feladata volt a közös stratégia szlovák nyelvre történő lefordítása, szórólap megjelentetése, eszközbeszerzés és a három partner részére közös esemény szervezése. Szarvason az eszközbeszerzés keretében egy katonai sátrat, két vízszivattyút, 2 iszapszivattyút, 2 aggregátort, egy cső- és csatornavizsgáló kamerát, egy rézsűkaszát és egy négykerék-meghajtású terepjárót és utánfutót vásároltunk. Több, közös rendezvény, információs nap megszervezését is vállaltuk, ezek megvalósítása azonban a járványhelyzet miatt későbbre tolódott, ezért is kértük a projektzárás időpontjának 2021. június 30-ig történő meghosszabbítását.

 

Iszapszivattyú
Iszapszivattyú
– Hogyan összegezné a projekt eredményeit?

– A legfőbb cél a kockázatmegelőzés és a katasztrófakezelés területén történő együttműködés fejlesztése volt – ez sikeresen megvalósult. Olyan hatékony gyakorlatokat dolgoztunk ki, amelyeket a projektpartnerek és más szereplők is felhasználhatnak a határokon átnyúló katasztrófák elhárításánál. A támogatási összegből megvásárolt eszközök segítségével gyorsabban és hatékonyabban tudunk beavatkozni egy esetleges katasztrófa (tűz, árvíz, intenzív havazás stb.), vagy káresemény bekövetkezésekor. Így a határ menti területeken élők mostantól még nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

ROHU48, Szarvas, terepjáró, Szarvas
Az eszközök döntő részét a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft-nél helyezték el. A terepjáró és az utánfutó a szarvasi önkormányzat használatában marad.

 

A teljes cikk a hír6.hu oldalán olvasható.

 

Vélemény

Betűméret
Kontraszt